Jag använder inte fluortandkräm. Tänkte ge mina anledningar till det i detta inlägg. Rätt eller fel? Mitt val iaf. 
 
Vi börjar med lite bas-tand-fakta. Tandens emalj besår till 95% av Hydroxylapatit. Det är en mineralförening av främst kalciumfosfat och antingen kalciumfluorid eller kalciumklorid. Notera kalciumfluorid (CAF2). 
 
Hål i tanden bildas av att socker och kolhydrater (jästa kolhydrater är mat till bakterier som naturligt finns i munnen) bildar en syra som sedan kroppen neutraliserar av att mineraler i från tanden fälls ut. Detta försvagar tanden och kan på sikt ge hål. När man äter en måltid med socker så sjunker ph-värdet i munnen och har inte återhämtat sig förrän efter ca 2 timmar. Ju oftare de här syraattackerna infräffar desto större risk för hål.
Munnen vill vara neutralt med ett ph-värde på ca 7. När ph-värdet sjunker under 5,5 börjar mineraler fällas ut ifrån tanden (emaljen löses upp). 
 
Okej.. om man inte äter socker kan man alltså inte få hål i tänderna! Socker som bildas i kroppen av ketoner (ketogenes) ger inte ändrad ph-balans i munnen men tillför ändå kroppen den lilla mängd socker den behöver. 
 
Fluor då.. Fluor är ett grundämne som tillhör gruppen halogener. Flour är extremt reaktivt och förekommer därför inte fritt i naturen utan är bundet som fluorid dvs som ett salt. Det som förekommer naturligt i vårt dricksvatten är kalcuimfluorid. 
 
Fluor är ett oessentiellt näringsämne men fluorbrist har ändå inte kunnat påvisats hos människa. 
 
Fluor i tandkräm då. Tanken är att fluoret i tandkrämen ska hjälpa till att bygga upp skadad tandemalj. Det är en jättefin tanke! Men den förening som finns i tandkräm är inte kalciumfluorid utan natriumfluorid. Natriumfluorid är en fluoridjon som är extremt giftig! Det är alltså ingen organisk variant av fluor. Från början är det fluor som tillsattes i tandkrämer en restprodukt ifrån aluminiumframställningen och eftersom att det är så giftigt så hade industrin svårt att göra sig av med det. Det drogs då igång en intensiv reklamkampanj för att framställa fluor som nyttigt och bra för tänderna och tillsattes då i kranvattnet. Detta var i USA på 1950-talet. 
 
Cancerforskaren Dean Burk gjorde under 30 år en omfattande statistik över cancerdödligheten hos befolkningen i dessa städer och hos motsvarande befolkning i 10 städer som inte fluoriderats, sammanlagt 18 miljoner människor. 
Han kunde visa att cancerdödligheten steg sakta mellan 1940 och 1950, och lika i de två jämförda grupperna. Efter införande av fluoridering hos hälften av de undersökta ökade dödligheten snabbare så att den efter 15 - 20 år var ungefär 10 högre än hos dem som inte fått sitt vatten fluoriderat.

År 1958 gav Kettering Laboratoriet vid Universitetet i Cincinnati ut en bunt sammandrag av 8700 vetenskapliga artiklar angående fluor där man påstod sig visa att ämnet är ofarligt. Forskaren Darlene Sherrell visade dock att dessa sammandrag inte stämmer överens med originalen. Ketteringlaboratoriet sponsrades av två kemiföretag, två oljeföretag och sex metallföretag varav tre tillverkar aluminium, alla producenter av giftigt avfall som de ville tjäna pengar på.
 
I tidskriften Nature, kunde man 1986 läsa följande:
"Under perioden 1979-1981, särskilt i Västeuropa, där fluoridering inte är så vanligt, gjordes ett antal tandundersökningar som jämfördes med studier gjorda ungefär ett decennium tidigare. Det stod snart klart att karies minskat avsevärt i områden utan fluoridering."
1988 skrev prestigefyllda "Chemical and Engineering News" en artikel där de beskrev hur röster som opponerat sig mot användandet av fluor tystats. Man har använt metoder som hot, förlöjligande och censur mot de forskare som studerat fluor och kritiserat användningen.
1989 visade studier gjorda av Fluor Batelle Research Institute i Columbus, Ohio, att fluor bidrog till skelettcancer.
1993 gjorde man studier i USA, Indien och Japan där man undersökte 445000 barn som bodde i områden med naturligt höga halter av fluor i dricksvattnet. I samtliga fall utgjorde en högre fluorhalt i dricksvattnet fler hål i tänderna. 
2006 gjorde toxikologen Donald R. Taves och "National Research Center" en noggrann studie av fluor och presenterade en rapport på 450 sidor i vilken de bl. a beskrev att den mängd fluor som tillsätts i dricksvatten i USA definitivt skadar tänder och skelett. Professor Robert L. Isaacson i samma grupp förklarade att fluoret också kan förändra receptorerna i hjärnans celler.
 
Sammanfattningsvis; fluor i den formen som tillsätts i tandkrämer verkar inte alls bygga upp tanden så som kalciumflourid gör. Snarare tvärtom, natriumfluorid förstör enzymer, bland dem adenosindifosfatas, som levererar fosfat till kalciumet på tandytan. Fluor tillsatt utifrån kan göra ytan hårdare men mer spröd varpå risken för trasiga tänder tros öka. Det som verkar bygga upp tanden är kalciumfluorid inifrån liksom samt bra tillgång på olika mineraler som kan göra syraangrepp basiska igen. 
 
Argumentet som finns för fluortandkrämer är att det är så liten dos i tandkrämer att det inte skulle spela någon roll att det är giftigt men om det från början inte ens har en skyddande effekt så är det ju meningslöst att tillföra små mängder gift bara för att. 
 
Något som spelar in för uppkomsten av hål i tänderna är också gentetiska förutsättningar. De som saknar transplantationsgenen HLA kan ha sämre "varningssignal" för när antalet dåliga bakterier i munnen ökar och därmed går inte immunförsvaret igång som det ska. Dessa personer får vara extra noga med kosten och god tarmflora. 
 
Tips för bra munhälsa;
- Mineralrik kost för uppbyggnad av tänderna främst magnesium som är ett måste för att utnyttja kalcium rätt och bygga upp tanden/skelettet med.  
- Tillskott av probiotika och prebiotika för god bakterieflora i mun och tarm
- Max ett intag mål mat per dag som innehåller socker. 
- Borsta en gång om dagen, tandborstning sliter på tänderna
- Skölj munnen med kokosolja (oil pulling) eller KS (kollodialt silver) för att minska oönskad bakterietillväxt. 
- Använd fluorfri tandkräm utan SLS. SLS (sodium lauryl sulfate). SLS stör proteinerna i cellerna, vilket leder till att slemhinnorna absorberar andra gifter. Dessutom, när SLS hamnar i grundvattnet efter att vi människor har använt det, är det giftigt för fiskar och andra organismer.
 
Med reservation för andra åsikter än mina så är det så här jag själv gör och tycker :)
 
Källor:
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Kommentera

Publiceras ej