Det är svårt att ge ett svar som stämmer på alla och mångas argument för att inte ändra några vanor eller beteendemönster är oftast just det. Att något inte stämmer för alla. Tex "Lchf funkar inte för alla". 

Nej men grunden i lchf funkar för alla. Sedan kan man behöva anpassa den till vem man är genetiskt. 
Gentest anser jag är svaret på vad man bör äta tillsammans med blodprov på vitmain, mineral och hormonstatus. 

Just genetiskt triggar många på. "Ja men jag har denna sjukdom i generna så det är inget att göra något åt". 
Dessa har inte läst på om epigenetik. Med all rätt. Det borde läkarna de söker vård hos berätta och upplysa dem om. Men det gör de sällan. Så tänkte skriva lite om det (finns massor här med att skriva om). 

Epigenetik går ut på att man upptäckt att trots att någon har en defekt på en gen eller anlag för en sjukdom så är det yttre omständigheter som stänger av och sätter på genen. Alltså. Du kan stänga av din "dåliga" gen. 




Något som ger cellen instruktioner är metylering. 
Metylering innebär att en sk metylgrupp – en kombination av en kolatom och tre väteatomer – ersätter en väteatom i en förening. Det innebär en kemisk påverkan på DNA och därmed kan dna:t byta spår mot ett bättre eller ett sämre.
Metylering behövs för;
- Slå på/stänga av DNA
- avgiftning av miljögifter 
- bildande av östrogen 
- bildande av immunceller
DNA- och RNA-syntes, inblandning av DNA-mutationer (genetikförändring), hjälper DNA-överföring till RNA.
- bildning av ATP.
- bildning av neurotransmittorer, t ex serotonin, dopamin, norepinefrin.
- bildning av myelin för nervbanorna.
- glutationproduktionen i kroppen. 

Varför skriver jag om just metylering då? Jo för att ca 70% av oss har en defekt på den gen som sköter metylering. 
MTHFR heter enzymet som sköter metyleringsprocessen. Det finns över 50 avvikelser på den genen som styr det enzymet. De vanligaste är C677T och A1298. 677T är mest kopplat till hjärt- och kärlsjukdomar och 1298 till kroniska sjukdomar. 

För att underlätta metylering när man har dessa genavvikelser är att ta tillskott av metyl-former av folat och kobalamin. 
Myten om att vi behöver tillskott folsyra är felaktig. Folsyra (B9) i syntetiskt form bidrar nämligen till undermetylering om man har den här defekten. Metylfolat däremot ökar metyleringen. Samma med merylkobalamin (B12). Vi behöver alltså folat, inte folsyra. 
Att metylera om folat till metyltetrahydrofolat är MTHFR enzymets viktigaste uppgift och bidrar till
- Att bilda signalsubstanser i hjärnan. Om de här är låga kan man få problem med beroende, oro, ADHD; mani, ångest, inlärningssvårigheter oss
- Bilda s-adenosylmetionin – SAMe, reglerar mer än 200 enzymer i kroppen. Låg SAMe ger högre risk för cancer, infertilitet, missfall, autism, trombos, högt blodtryck osv.

Bra metylering = inget åldrande, ingen inflammation, inga sjukdomar, ingen övervikt. 
 
Att ta tillskott av b-vitaminer kan vara av godo för många i synnerhet B9 och B12 i metylerad form. Läs mer här

Det kan alltså vara värt att prova dessa tillskott om man lider av kroniska sjukdomar, har fertilitetsproblem, psykiska besvär  eller vet med sig via ett gentest att man har en defekt på den här genen. Oavsett så rekommenderar jag att byta B-vitamintillskott mot metylerade former av B9 och B12! 

Jag är inte helt 100 påläst på detta ännu. Det är ganska nytt för mig. Därför har jag saxat en del text rakt av.  Anger därför källorna. ☺️ 

Den innehåller extra B5 och det är bra för problem med huden och acne. 

Kommentera

Publiceras ej