Ett, som jag har noterat, vanligt tillstånd är kronisk trötthet och utmattning. 

Speciellt vanligt bland kvinnor. 
 
Några vanliga symtom är svårt att sova trots att du är trött, svårt att vakna på morgonen, låg motivation att göra saker, dålig problemlösning, dimhjärna m.fl. 
 
Varför drabbas kvinnor lättare? Ett högst troligt svar är att de tar mer ansvar samt har lättare att engagera sig känslomässigt (kvinnor är mer känslosamma). De ska prestera bra på jobbet, ta hand om hem och barn, vårda relationer med vänner och familj, ägna sig åt ett fritidsintresse. Utan tid för återhämtning. 
 
Vad händer i kroppen då?
Vi får komma ihåg en sak. Vi är biologiska varelser. Vi kommer inte undan det tyvärr. Hur modernt vi än väljer att leva. Och stress är ett skydd för oss. När det kommer en stor björn och jagar oss ska vi få ett påslag av stresshormoner för att kunna fly. Vi kommer fortfarande tro att det kommer en björn och tar oss även om det bara är mycket på jobbet att göra. Eller reaktionen är densamma. Kroppen skiljer inte på stress och stress. När man pratar man om "positiv stress" så är det bara för att den är kortvarig och övergående. 
 
Det som händer vid stresspåslag är att dels spänner vi musklerna runt nacke/axlar (!) för att skydda emot angrepp runt den känsliga nacken, dels slutar kroppen fokusera på matsmältning (tarmrörelser avtar) och reproduktion och så frisätts kortisol (blodsockerhöjande, blodtryckshöjande och inflammationsökande hormon). När vi flyr behöver vi frisätta energi och det är kortisolets främsta uppgift. Att tömma glukogenlagret. Samtidgt talar kortisolet om, att vid långvarig stress, lagra fett runt buken ifall att det blir en lång flykt där lättillgängliga reserver behövs. 
Progesteron (som bl.a. styr ägglossning) och kortisol passerar samma receptorer och tävlar alltid med varandra och eftersom överlevnad vid fara är viktigare än reproduktion så kommer stresshormonerna att vara viktigare än fortplantning. 
Lågt progesteron i sin tur ger ökad risk för endometrios, ångest, störd sömn, accelererat åldrande, låga sköldkörtelhormoner, låg förbränning och ökad vätskeinlagring. 
 
Att återhämta sig från en stress-attack rent fysiskt tar ca 3 dygn. 
 
Om man hela tiden har ett påslag av kortisol så tröttnar till slut de receptorena i kroppen. Det gäller alla hormoner som verkar via receptorer såsom insulin (då får man diabetes) eller adenosin (styr vakenhet och trubbas av med koffein). 
Om man blir resistent för kortisol då går man in i väggen. Därför tar det lång tid att återhämta sig, receptorerna måste reparera sig samt alla obalanser i övrigt i kroppen måste fixas. 
 
En vanlig obalans blir på mineraler och b-vitaminer. Speciellt magnesium och zink. När kroppen är stressad så andas vi snabbare och då sänks blodets pH-värde kortsiktigt (det regleras annars med andningen) och då tar kroppen av sina mineralreserver för att snabbt göra blodet mer basiskt igen. Men tanken är ju att detta ska vara kortvarigt. Vid kronisk stress får man till slut mineralbrister. Magnesium har kroppen dessutom särkilt svårt att laga även om vi inte stressar. 
 
Alltså. Kronisk stress sätter många hormoner ur balans. Det påskyndar vissa näringsbrister, ger spända muskler runt nacke/axlar, ger omedelbar obalans på könshormoner och ger på sikt utmattade binjurar (de som producerar kortisol). 
 
Saker som kan stressa oss; fullt upp hela tiden, relationsbekymmer, inaktivitet (vi är designade att röra oss hela dagarna i princip), inbillade krav, verkliga krav, stort ansvarstagande hela tiden, mat vi ej är designade för att äta (alltså utrensningssystemen går på högvarv), sömnbrist. 
 
Tips för att minska stress; planera återhämtning i kalendern, fyll inte din kalender, planera noga aktiviteter, strukturera vardagen med listor och fördela uppgifter på andra (be om hjälp) säg nej och var inte "duktig" jämt, låt sömnen vara lika viktig att vårda som ditt jobb.  
 
Vi duger som vi är.
 
Att sömnen blir påverkad beror på att kortisolet är högt på kvällen och lågt på morgonen (det ska vara tvärtom) när man är stressad, vi ska nämligen kunna identifiera faror och sova lätt eller inte alls om vi är på flykt undan faror. Kortisolet hör i hop med melatoninet som styr att man blir trött. Ljuset på morgonen ska öka på kortisolet så att du blir pigg. Detta är ur balans vid stress. Då hjälper tyvärr inte sömnmedicin. Det dövar bara symptomen och rättar inte till kortisol-obalansen. 
 
Tillskott att ta vid kronisk stress är b-vitamin (b9 ska vara folat ej folsyra för metyleringens skull och b12 ska vara metylkobolamin) samt magnesium och zink (ej med koppar). 
 
Mat att äta vid kronisk stress; lågkolhydrat som ej höjer kortisolet och eldar på systemet extra, ej processad mat, näringstät kost, äta ofta och lite isf (svält och träning förvärrar utmattning radikalt). 
 
Detta var inriktning på främst kvinnlig hormonell hälsa och stress. Män har i regel samma förlopp var det gäller kortisolpåslag men jag tänkte återkomma i ett annat inlägg vad som skiljer män och kvinnor åt med stress. 
 
Har fler inlägg att skriva om det här nämligen östrogen-bekymmer, insulinresistens och lymfsystemet. Det kommer.. önskemål? 
 
Ge gärna feedback! 
Ha en bra dag! 
 
Lästips; Hormonbibeln och Hormonbibeln 2.0 av Martina Johansson. Där finns dessutom gedigna källhänvisningar. 

Kommentera

Publiceras ej