Detta inlägg är menat som inspiration, inte pekpinnar. Och ja jag är ambitiös och duktig med maten. Jag lägger mycket tid och energi på att äta och välja bra mat. Alla orkar inte det, eller vill inte det. Det är okej. Men för de som vill men har dålig inspiration eller motivation så skriver jag lite om vad jag väljer för livsmedel och kort om varför så kanske det inspirerar någon :)
 
Kött
- Ekologiskt kött så långt det är möjligt rent ekonomiskt. Jag väljer mycket mer vegetariskt nu pga priserna på ekologiskt kött. 
- Irländskt nötkött föredrar jag. Har lärt mig av min granne att de i  mycket större utsträckning äter gräs, är ute mer och har kortare väg till slakteriet (mindre stress - bättre kött)
- Större andel nötkött framför griskött, för att grisar äter mycket spannmål och därmed har högre andel omega-6 i kroppen och när kvoten mellan omega 3, omega 6 och omega 9 blir fel i våra kroppar kan det vara inflammationsdrivande (men källan av omega-6 spelar också roll). https://www.dietdoctor.com/se/vad-gor-dig-allergisk
- Helst gräsbetat kött pga just omega3-6/kvoten. När kor äter det de är skapta för dvs gräs, så blir köttet bättre dvs högre halt omega 3.
- Gärna viltkött, det är alltid gräsbetat. 
- Mer inälvsmat tex lever, kind, svans, märgben mm.
- Svensk kyckling
- Makrill i mängder (viltfångad på västkusten)
- Helst inte odlad lax men det är dyrt och svårt att hitta viltfångad så jag har minksat mängden lax på sistone.
- Fryst rödspätta
 
Grönsaker, bär och frukt
- Ekologiskt så långt det är möjligt men alltid ekologiska bananer, vindruvor, äpplen, päron och citrusfrukter då dessa är hårt besprutade i regel. https://www.naturskyddsforeningen.se/5frukter
- Grönsaker som vi normalt sett har i denna delen av världen dvs vitkål, kålrot, brysselkål, spetskål, savoykål, morot, rödbeta, palsternacka, svartrot m.fl. 
- Broccoli och blomkål (fryst går lika bra utom när man ska riva blomkål till blomkålsris)
- Ej frukt överlag. Fruktos är kass och är en stor bidragande orsak till fettlever (http://fof.se/tidning/2013/1/artikel/frukt-men-undvik-fruktsocker)
- Blåbär och hallon.
- Avokado
- Champinjoner
- Lök, både gul och röd samt vitlök. Köper även fryst, färdighackad lök 
- Undviker numera tomater och röd paprika i ett test att minska inflammationer
 
Mejerier
Jag äter inga mejerier förutom smör och det kommer ett eget inlägg om det. Men jag köper dessa substitut:
- Oatly imat
- Havredryck (som mjölk)
- Oatly ikaffe
- Astrid och Aporna - Jeezly pizzaost
- Oatly ifraiche
- Oatly påMackan
- Riktigt smör, alltid ekologiskt. Ej Bregott längre pga rapsoljan utan skivar smör med osthyvel och har på bröd.
- Kokosgrädde, Denna från Santa Maria för den innehåller inga tillstaster; https://www.santamariaworld.com/se/produkter/coconut-milk-the-original/
- I bland, högst sällan, ekologisk soygurt till Elin. Men gillar inte soja, kommer inlägg om det också.
- Getost som dessertost
 
Nötter, mjöler och fröer (om man vill baka eller göra substitut för bröd, müsli mm)
- Mandelmjöl
- Kokosmjöl
- Fiberhusk eller psylliumhusk
- Pofiber
- Solrosfrön
- Pumpakärnor
- Chiafrön
- Sesamfrön
- Mandlar
- Hasselnötter
- Valnötter
- Fröknäckemix från Risenta
 
Charkuterier mm
- Ekologiskt svenskt bacon, gärna rapsbacon
- Pålägg från "Brödernas" utan tillsatta e-nummer http://www.brodernanilsson.se/produkter/
- Ekologisk falukorv (max en gång i veckan pga mängden skräp i samt griskött)
- Sällan andra korvar numera (fri tolkning här ja..) men alltså.. ni vet.. chorizo, grillkorv och sånna grejer.
- Leverpastej från Pastejköket "Kycklingleverpastej" den är mjölk- och glutenfri. Tyvärr innehåller den E300 (citronsyra) som är allergiframkallande. 
- Glutenfri blodpudding (ibland bara, det är ganska hög kolhydrathalt) http://www.atriafoodservice.se/sortimentsguide/husman/blodpudding/blodpudding_geas_glutenfri
 
Övrigt
- Ekologiska ägg från utegående höns. 
- Koffeinfritt kaffe (Gevalia) eller ekologiskt kaffe (ECO eller SOLID gillar jag bäst från Arvid Nordqvist)
- Bröd mm från Fria eller Hans och Greta dvs glutenfritt (som vardagslyx någon gång ibland, det är hög kolhydrathalt)
- Steviasötad ketchup från Felix
- Alvestaglass med orange eller rött lock (om man äter mejerier)
- Ekologisk saft från Tillmans (fläder), det är den enda jag hittat som innehåller citronjuice istället för E300 (citronsyra). Dricker saft så extremt sällan att jag väljer socker framför sötningsmedel här. http://www.grangardemusteri.se/produkter/saft/produkt_dok/fladerblomsaft50cl.html 
- Kavlis majonäs, inte helt optimal då den har en del konstgjort i sig men jag orkar inte göra egen just nu. Den är bäst vad jag kan se iaf. Finns som ekologisk
- Ekologisk sylt från Urtekram. Den är utan några som helst tillsatser. Väljer gärna bort e-ämnen och vissa sötningsmedel (sorbitol, mannitol, aspartam, acesulfam K). https://www.urtekram.se/produkter/livsmedel/frukt
- Grillkrydda från Clean Eating. Den är utan glutamat E621 och utan andra tillsatser. https://kzcleaneating.se/produkter/alla-produkter/grillkrydda-40-g/ 
- Opastöriserad surkål (om man inte orkar göra egen)
- Vegetariska Quornbitar för att variera och inte välja kött jämt.
- Vegetariska grönsaksbiffar av olika sorter och märken
- Erik Lallerstedts såser http://www.erikssaser.se/
 
Köper aldrig
- Glutenprodukter
- Färdigmat 
- Kakor, lösgodis eller chips
- Produkter med fler än 5 e-ämnen
- Produkter med E620-25 (glutamat)
- Flingor eller müsli
 
Typ så. Blev en lång lista och ändå har jag nog glömt en hel del. Åsikter eller frågor om detta? Mata (!) på bara ;-)
 
 

Kommentera

Publiceras ej