Vårt kära lymfsystem! Bortglömt men ack så viktigt. Det städar vår kropp. Från bakterier, virus, vätska, slaggprodukter mm. 


Lymfsystemet består i korthet av en stor mängd lymfknutor (noder), lymfkärl, lymfvätska och diafragman som pump. 
I lymfkärlen cirkulerar lymfvätskan och det pumpas runt av cirkulation. Antingen i från rörelse eller av korrekt djupandning. 
Alla noder är som filter, de renar. Det finns större ansamlingar noder vid tex armhålan, halsmandlarna och i ljumskarna. Men även stor mängd i tarmen och där hjälper de till att föra tarminnehållet framåt och att transportera bort överflödig vätska och slagg. 

Noder förstör bakterier och virus och innehåller lymfocyter. De förökar sig snabbt vid infektioner (man känner en svullnad då). 
Kvinnor har fler noder, det beror på att vi ska skydda foster från bakterier och skydda bröstmjölken från bakterier. Därför sitter det fler noder runt armhålorna och runt ljumskarna/buken på oss. 

För att lymfvätskan ska flyta på bra och fungera optimalt behövs diafragman (andningsmuskeln). Den fungerar som en pump ungefär som hjärtat fungerar som en pump för blodet. 
Diafragman används felaktigt vid ytlig andning uppe i bröstet/axlarna. Därför är korrekt djupandning en förutsättning för ett bra lymfsystem och ett bra immunförsvar. 


Förutom sämre immunförsvar så kan kvinnor oftast, men även män, få vätskeansamlingar. Lymfvätska som står still i systemet helt enkelt. Tänk er ett stillastående vattendrag. Inte så fräscht. 

Detta kallas iaf vätskeödem på människor och förväxlas ofta med fetma. Inte helt sällan är det lymfvätska som samlats i kroppen och inte fett. Vanliga ställen är där det finns mycket noder men det börjar alltid med höger ankel. Annars ser man det oftast runt låren, magen, runt byst/armhålor och fötterna då. 

Problemet är att det går inte att ta vätskedrivande eftersom det behövs vätska för att späda ut den tröga lymfvätskan samt cirkulation. Alltså att andas rätt, röra sig och dricka mycket vatten (vilket på ett sätt är vätskedrivande) så kan man behandla vätskeödem. 

Koffein tex är vätskedrivande och försvårar för lymfvätskan att flyta på optimalt. 

Kolsyrade drycker påverkar andningen negativt eftersom det är koldioxid som sköter andningsreflexen. Det är inte syrebrist utan koldioxidöverskott får oss att andas. Kolsyra är koldioxid som löser sig i vatten och blir divätekarbonat. Det stressar kroppen genom ökad andning, oftast ytligt högt uppe i bröstet och det försämrar för lymfsystemet. 

Att för kvinnor ständigt ha tajta bh:ar och åtsmitande trosor försvårar korrekt cirkulation i den stora mängd noder som sitter i de regionerna. Mer boxertrosor och fria tuttar! ✌️✌️ Lymfsystemet även hand om att bryta ner cancerogena celler (vilket vi alltid har i kroppen) och det är förebyggande för bröstcancer att använda bh mer sällan och massera lymfnoder mellan bröst och armhåla ofta. 

Om man vid tex cancer opererar bort lymfvävnad så blir det tyvärr ett sämre lymfsystem i längden efteråt även om tanken är god vid behandlingen av cancer (tror dock inte på den lösningen)

Lipödem är, till skillnad från vätskeödem, långt gångna ödem där fett har vävts in i vätskeödemen. Svårare att andas bort men det går. Men det kräver experthjälp.

Om inte lymfsystemet rensar ordentligt så får andra organ sköta det. Oftast lever, hud och njurar. Dessa blir då överbelastade vilket gör att vi tål mindre och mindre av annan belastning tex alkohol, mediciner, kemiska ämnen, felaktig mat mm samt att vi kan få hudutslag tex. 

Så ta hand om andningen! Andas långt ner i magen och använd hela lungans kapacitet (de är rätt stora). Andas också rätt håll. Magen ska ut när man andas in!!! Jätteviktigt för rätt tryck i diafragman. I all vår iver att vara smala och dra in magen så andas många bakvänt dvs de drar in magen vid inandning. 

Andas också genom näsan! Alltid! Aldrig in genom näsan, ut genom munnen. I näsan sitter nämligen en hel del noder som ska dikterar inandningsluften från bakterier/partiklar innan vi drar ner det i lungorna. Den fuktar och temperatur också luften rätt. Munnen har inte alls den funktionen. Den är till för maten. Andas man dessutom ut genom munnen försvinner mer koldioxid än vad man får in syre genom näsan. Det blir minus på kontot så att säga. Alltid näsandas! Även vid motion. Och sömn. Tejpa munnen vid träning eller sängsdags för optimal prestation/sömn. 

Kolla er andning nu så den är rätt, inte höja axlarna och bara lyfta revbenskorgen utan långt ner i magen 😌☺️ 

Man kan bli yr i början och ev väääldigt kissnödig men ta det varsamt i början och träna liggandes. 

Kost som är slembildande och segar upp systemet ytterligare är mjölk (prova själv att ta lite mjölk i munnen och gurgla runt försiktigt, det blir slemmigt/segt). 

Lycka till! Och ge gärna feedback eller ställ frågor! ❤️ 

1 kommentarer

Annica W

08 Oct 2017 23:23

Väldigt intressant läsning, ska försöka att andas mer med bara näsan, fast den e halvtät typ jämt...😊

Svar: Det kan bero på att den inte används så mycket. Det är en träningssak i bland bara ☺️ tack ❤️
Angelica Johansson

Kommentera

Publiceras ej